Bevindingen Olivier’s scriptie

Beste Schakers, 

Met volle trots kan ik zeggen dat mijn scriptie is ingeleverd. Zoals beloofd volgen hier de resultaten. Het onderzoek richtte zich op het Better-Than-Average Effect (BTAE) bij schakers. Dit effect houdt in dat mensen over het algemeen denken dat ze beter zijn dan gemiddeld, bijvoorbeeld in autorijden, eerlijkheid en het maken van vrienden. Schaken werd gekozen vanwege het gebruik van de Elo-rating, waardoor schakers altijd weten hoe goed ze zijn ten opzichte van hun tegenstanders. Dit maakt het vergelijken eenvoudig. Het doel van dit onderzoek was om te onderzoeken of schakers, ondanks volledige informatie over hun eigen vaardigheden, nog steeds een BTAE vertonen. Een interessant weetje: de gemiddelde KNSB-speler heeft een rating van 1794, terwijl de gemiddelde schaker met een FIDE-rating in Nederland een FIDE-rating van 1890 heeft.

De eerste vraag was of het BTAE ook bij schakers aanwezig was op algemene dimensies zoals hiervoor genoemd. Dit bleek het geval te zijn.

Ten tweede werd er gekeken of schakers ook een BTAE vertonen op schaakgerelateerde dimensies. Ook dit bleek waar te zijn.

Ten derde werd onderzocht of schakers op schaakgerelateerde zaken een lager BTAE vertoonden dan op algemene dimensies. Ook dit bleek het geval te zijn.

Voor de vierde hypothese werd gesteld dat een herinnering aan de Elo-rating impact zou hebben op het BTAE. De vragenlijst had twee versies: 50% van de deelnemers vulde hun Elo-rating in vóór de schaakgerelateerde vragen en 50% daarna. Het resultaat was dat er geen verschil bestond tussen de groepen. Mogelijk is Elo zo’n geïntegreerd onderdeel van het schaken dat het effect niet werkte. Interessant zou zijn om in toekomstig onderzoek schakers te herinneren aan de rating van een gemiddelde schaker, zodat er een duidelijke vergelijking gemaakt kan worden.

Leeftijd had een significante negatieve correlatie met het BTAE. Oudere schakers overschatten zichzelf minder dan jongere schakers. Ook had het aantal jaren schaakervaring een negatieve correlatie met het BTAE, hoewel dit effect waarschijnlijk te verklaren is door de leeftijd van de schakers met meer ervaring. Oudere schakers hebben simpelweg meer ervaring.

Afsluitend wil ik zeggen dat ik dankbaar ben voor uw deelname. Ik vond het leuk om dit onderzoek uit te voeren, vooral binnen een groep die me zo na aan het hart ligt. Nu is het wachten op het cijfer voor mijn scriptie en mijn afstuderen. Nogmaals bedankt en een fijne zomer gewenst. 

Vriendelijke groet,

Olivier

Dit bericht is geplaatst in Verslag,stand en uitslagen. Bookmark de permalink.